Valupunktid Saksamaal

Mina olen Mari-Leen (23) ja elanud Saksamaal nüüdseks pea kaks aastat, nimelt abiellusin sakslasega.
Saksamaa, üks neljast suurimast liikmesmaast ja üks Euroopa Liidu asutajatest – peaks see ju tähendama parimat teenindust, parimaid süsteeme, parimat rahakasutamist, parimat… kõike parimat.

Aga – kui võrrelda suurt Saksamaad väikese koduse Eestiga, siis vahel kipub ikka naer peale küll. Sellised süsteemid, et sakslased ei saa ise ka aru! Kui kuskil midagi venib või midagi ei ole nii nagu Eestis, siis sõbrad juba nöögivad – saksa süsteemid ju.

Kui Eesti Euroopa Liitu astus, siis enne seda käis üks lõputuna näiv arutelu selle üle, et paljud eestimaised kohvikud, baarid ning toidupoed ei saa enam eksisteerida, kuna nad ei vasta Euroopa Liidu nõuetele. Remontisid ennast nii suured kaubanduskeskused kui pisikesed keldripoed, kuid ikkagi pandi kinni mitmed külapoed, baaridest ja kohvikutest rääkimata. Suleti ka kauplusi ja istumiskohti pealinnas. Nüüd peaks järgi olema vaid euronõuetele vastavad kohad.

Saksamaal seevastu jääb mulje, et ei kauplused ega söögikohad ole neist seadustest mitte midagi kuulnud. Hamburgi suuruselt teises rongijaamas olev kebabi putka on selline, et süüa sealt küll osta ei julge. Tuhatoosid koos konidega vedelevad salatikausi kõrval ja kui tuuleke tuleb, siis lendab tuhk salatisse ja söödetaksegi see sedasi järgmisele kliendile ilmselt sisse.

Ka restoranid panevad imestama. Kus on puhas ja korralik euro-wc? Kus on soe vesi? Kus on kätepesuks seep? Vägisi tuleb pähe: Saksamaa, üks Euroopa Liidu algatajatest, nõuab uutelt liituvatelt riikidelt teab-mida kokku, kuid ise ei anna küll märkimisväärset eeskuju.

Seda teab vist iga lugeja, et Eesti on infotehnoloogia alal tegija. Aga mind paneb ikka imestama, et selline suur riik nagu Saksamaa on väikese Eesti kõrval päris (pisike ja kollane) Äpu :-) Kõige ekstravagantsem lugu juhtus minuga tööhõiveametis, kui sinna vestlusele kutsutud olin. Minu andmeid oli vaja lihtsalt uuendada. Mees, minust üle laua, hoidis väriseva käega arvuthiirt ja korrutas – „uus süsteem, üldse ei saa aru“.

Enamik asjaajamist käib Saksamaal siiani läbi paberite, ja arvuti-varianti enamasti kõrvale ei pakuta. Ma ei mäletagi, kui kaua on võimalik Eestis juba tuludeklaratsiooni läbi interneti teha? Siin saad sa minimaalselt 10-leheküljelise paberipataka, mis tuleb täita, kusjuures iga lehe päis tuleb sul oma käega kirjutada ühtede ja samade andmetega. Igal aastal midagi muutub. Mu äi investeerib igal aastal arvutiprogrammi „kuidas teha tuludeklaratsiooni aastal 200..“ ja alates eelmisest aastast on võimalik seda ka interneti teel esitada.

Panganduski on siin “vanaaegne”. Näiteks internetipanga jaoks saad sa paberilehe paroolidega, mis Eestis toimis umbes seitse aastat tagasi, hiljem tulid paroolikaardid ja minul isiklikult on eesti pangaga suhtlemiseks juba pin-kalkulaator. Saksamaa pankades on tunni-kahesed lõunapausid ja oh seda õnnetust, kui Euroopas kella keeratakse, siis on pangaautomaadid vähemalt 24 tundi „levist väljas“ ja suured kirjad hoiatavad automaate mitte kasutama.

Lisaks veel ülekannete tegemised: samast pangas samasse panka võtab see maksimaalselt nädala, ühest pangast teise, kes teab… Minul isiklikult ei ole ükski ülekanne alla kolme päeva kohale jõudnud. Ülekanded toimuvad ainult paar korda päevas. Panka maksma minnes annad sa neile täidetud blanketi rahaga (juhul, kui sa ei taha arvel oleva rahaga maksta), see surutakse postkasti laadsesse kasti ja makstud saab see siis, kui keegi blanketi sealt üles nopib ja selleks aega võtab, mitte reaalajas.

Need on Saksamaa valupunktid (minu jaoks), aga on ka head, sellest järgmisel korral!

2 Responses to “Valupunktid Saksamaal”


  1. 1 Urmo Jaaska 2.12 2006, 12:31

    Euronõuded toitlustusasutustele on huvitav teema, seda eriti Eestis. Pole täheldanud, et Prantsusmaal päris sigaretituhaga salatit müüdaks (kuid võibolla pole ma lihtsalt õigetesse kohtadesse sattunud), aga hügieeninormid kahtlemata nii karmid pole. Eriti paistab see välja pagaritööstuses ja veel rohkem araablaste kondiitriärides. Käed pühitakse põlle sisse, antakse sulle soovitu ja võetakse raha vastu. Ja siis pöördutakse tagasi maiustustehunnikuid kohendama. Pagariärid on sageli letiga tänava poole, avatud heitgaasile, tolmule, millele iganes. Ma harjusin vist Eestis juba liialt ära, nii et siiani on veidi imelik vaadata, kuidas ühelt kliendilt võetakse raha (üks mustemaid asju maailmas) ja teisele antakse sama käega sai.

    Mitte, et ma Eestit õigustaks. Hügieeninormide määratlemisel olid meie seadusandjad kahtlemata liiga agarad. Siiski, mina leian, et vähemalt selles valdkonnas ei saa EL-i “suuri” süüdistada. Olen lugenud, et Eesti normid pandi kokku teiste riikide seadustest ja ideega “meie oma peab olema parim – seega kõige karmim” ja võeti üle kõige pedantsemad nõudmised. Seepärast kusagil mujal selliseid, kohati naeruväärseid standardeid polegi.

  2. 2 Sirkus 14.12 2006, 14:21

    Itaalias on bürokraatia umbes sama arhiline ja stressitekitav nagu Saksamaalgi, tasapisi midagi isegi paraneb. Loomulikult toimivad mitmed asjad Eestis kiiremini ja paremini kui Itaalias/Saksamaal, kuid siin juures ei peaks neid riike omavahel siiski võrdlema. Sest Eestis on vaid 1,4 miljonit elanikku, kuid Itaalias näiteks umber 60 miljonit, juba Milaanos on rohkem elanikke kui terves Eestis. Loomulikult võtab uuenduste juurutamine palju rohkem aega. Lisaks on Eesti 90-ndatel mõningatest etappidest “hüpanud üle”, kuid Vanas Euroopas on läbitud teine tee ning traditsioonid ja harjumused on visad muutuma. Samas ei peaks me ka Eestit idealiseerima, mis võib tihti kaugemal elajatega juhtuda (puhkuse ajal on kodumaal eriti ilus). Ka Eestis on oma puudused ja tobedad bürokraatilised komistuskohad.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s





%d bloggers like this: